Finissage, wrap-up, epiloog

Op 29 november opende het pop-up Migratiemuseum Heerlen haar deuren. Sindsdien ontvingen wij ruim duizend bezoekers, organiseerden we meer dan tien bijeenkomsten, voegden we tientallen nieuwe verhalen toe (o.a. mijnmigratieverhalen, perspectieven van kunstenaars en (recent) ook verhalen uit het AZC), groeide het museum zichtbaar sinds de opening, rondde Eva Mos haar onderzoek naar ‘koempelmentaliteit’ af en zijn de uitkomsten voor u ontsloten. Maar vooral voerden we heel veel informatieve, emotionele en soms schurende gesprekken met bezoekers van álle komaf.

Er is door u geluisterd, gediscussieerd, gehuild, gebeden, gezongen en gedanst. U voelde zich (ondanks de kou) welkom om uw verhalen te delen. Die verhalen gingen over de mijnen en uw eigen culturele afkomst, maar ook over ervaringen en herinneringen aan samenleven in die tijd. U voelde zich – of u nu voor of tegen migratie bent – comfortabel bij ons gedeelde multiculturele verleden en dit schiep ruimte voor dialoog. Zo kon het dat wij in het museum ook discussieerden over het vluchtelingenvraagstuk, het kinderpardon en de Brexit.

Wij zijn er bijzonder trots op dat het is gelukt om u (opnieuw) met andere ogen naar het verleden én naar elkaar te laten kijken. Op donderdag 28 februari vieren we dát inzicht: we hebben in deze stad en regio eerder met een grote diversiteit aan mensen gedeald!

De komende periode zullen wij zorgdragen voor het ontsluiten van de verhalen, foto’s en objecten die u ons toevertrouwde. Ook zullen wij onderzoeken of en hoe we een vervolg kunnen geven aan dit project.

Programma
18.00 uur Inloop en ontmoeting
19.00 uur Welkom en diverse sprekers en gasten
20.00 uur SAVEZ
22.00 uur Einde

SAVEZ is een gezamenlijk crossover project van NTAN (Het Verzet) en Sergej Kreso (filmmaker ‘MijnstreekComplex’) waar elementen van hip hop, jazz en Balkan muziek elkaar ontmoeten. Tijdens de afsluiting van het Migratiemuseum zullen ze een deel van hun multimediale project ‘Brass Section Syndicate’ presenteren. SAVEZ bestaat uit: NTAN (MPC2000XL), Sergej Kreso (percussion/gitaar), Pierre van Neer (saxofoon) en Theo Keltjens (trombone/tuba).