Kroegcollege #2: Leo Lucassen en PANDA’s Inburgmodel

Een avond terug in de schoolbanken met migratie-expert én
-optimist Leo Lucassen. In samenwerking met kunstenaarscollectief PANDA en singer-songwriter Harold K.

Programma
College door migratie-expert Leo Lucassen.
Het thema van het college wordt nog bekend gemaakt.

Leo Lucassen is hoogleraar Global Labour and Migration Studies aan de Universiteit Leiden. Sinds 2014 is hij ook directeur onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van migratie en integratie en stadsgeschiedenis. Vorig jaar publiceerde hij met zijn broer Jan Lucassen ‘Vijf eeuwen migratie, een verhaal van winnaars en verliezers’ bij uitgeverij Atlas Contact.

Over het boek
In het debat over migratie en integratie lopen de gemoederen hoog op. Meningen worden door velen in één moeite door als onomstotelijke feiten gepresenteerd. Integratiepessimisten zijn ervan overtuigd dat Nederland wordt bedreigd door massa-immigratie van moslims. De geschiedenis van de afgelopen vijf eeuwen laat zien dat onbehagen over migratie niets nieuws is, maar ook dat tijden van paniek en pessimisme worden afgewisseld door – soms lange – periodes van acceptatie. En met een nuchtere blik kun je vaststellen dat de vestiging van nieuwkomers ontegenzeglijk tot een aantal hardnekkige problemen heeft geleid, maar dat hun komst onze samenleving én hunzelf ook veel heeft opgeleverd. ‘Goed gefundeerde kennis is essentieel wanneer we de werkelijkheid beter willen begrijpen en politieke debatten op een zinvolle manier willen voeren,’ schrijven Leo en Jan Lucassen. Vijf eeuwen migratie toetst meningen aan de historische feiten. Het boek groeide uit tot een standaardwerk over immigratie in Nederland, en verscheen in 2018 in een herziene en geactualiseerde editie.

PANDA (Nina Willems & Merlijn Huntjens) ontwikkelde in 2017 het Inburgmodel omdat ze zich afvroegen: bestaat de ideale Limburger en welke factoren vormen de identiteit van de ideale Limburger?

Inburg is het het Limburg van het hart; het Limburg dat iemand in het diepste van zijn zijn bij zich draagt. Volgens PANDA zijn mensen zonder inburg Hollanders. Recente onderzoeken tonen aan dat inburg voor Limburgers een fysieke verschijningsvorm heeft. Het zou in dat geval gaan om een bronsgroene stof met een eikenhouten glans. Er is nog geen onderzoek gedaan naar het bestaan van inburg bij buitenlanders.

Wil je weten wat voor een Limburger je bent? Doe de test

Harold K is singer-songwriter, oorspronkelijk uit Susteren maar woonachtig in Amsterdam. Voor zijn laatste cd ‘Mama Courage’ liet Harold K zich inspireren door Het geluk van Limburg: het boek van Marcia Luyten over de geschiedenis van de mijnen in Limburg. Tijdens het Kroegcollege zal hij zorgen voor momenten van bezinning en reflectie.