Migratiemuseum Heerlen

Over het project

Op 29 november 2018 opende op Maanplein 52 in Heerlen het Migratiemuseum Heerlen: een tijdelijke presentatie- en ontmoetingsplek om het verleden en de actualiteit van migratie te delen en te bespreken. Een participatief museum dat gedurende drie maanden verder groeide door de inbreng van nieuwe verhalen, objecten, herinneringen, perspectieven en meningen. Er werden in het museum meer dan twintig activiteiten georganiseerd door en voor belanghebbenden (zie onder programma). Het museum ontwikkelde zich gaandeweg tot een plek voor ontmoeting en dialoog. Het Migratiemuseum Heerlen was onderdeel van het festival Bovengronds. Een initiatief van Milena Mulders (dochter en kleindochter van arbeidsmigranten en auteur van het boek ‘Met de buik het brood achterna; mijn Sloveense geschiedenis’) in samenwerking met Continium Kerkrade en het Nederlands Mijnmuseum. Het museum was bedoeld voor drie maanden maar sloot na zes maanden op 30 mei 2019. Het naslagwerk ‘Niet Bang Zijn’ hoe een persoonlijke ode een plek van dialoog werd’ is via deze site te downloaden.

‘Er is door u geluisterd, gediscussieerd, gehuild, gebeden, gezongen en gedanst. U voelde zich (ondanks de kou) welkom om uw verhalen te delen. Die verhalen gingen over de mijnen en uw eigen culturele afkomst, maar ook over ervaringen en herinneringen aan samenleven in die tijd. U voelde zich – of u nu voor of tegen migratie bent – comfortabel bij ons gedeelde multiculturele verleden en dit schiep ruimte voor dialoog’. (fragment uit de uitnodiging voor de finissage op 28 februari).

Het Migratiemuseum Heerlen begon als een persoonlijke ode maar ontwikkelde zich gaandeweg tot iets dat het beste te omschrijven is als ‘een beweging’: een groeiende groep mensen en organisaties in Limburg en daarbuiten die zich op een andere manier tot het thema migratie en samen leven willen verhouden. Dit resulteerde in een vervolgproject in Venlo en omgeving.